Urfolk og musikk

Urfolk og musikk

Musikk er en stor del av menneskers hverdag, og i enkelte kulturer er musikk mer viktig enn i andre. Musikk kan brukes til alt fra underholdning til terapi og smertelindring. Musikk brukes også til å overkomme fobier. Noen tannleger gir pasienter med tannlegeskrekk musikk i høretelefoner for å gjøre det enklere å gjennomgå behandling. Går du i kirken, kan du høre gospelmusikk som en måte å tilbe Gud på. Om du er på restaurant, hører du musikk som skal sette rette stemning. Og går du på disko finner du musikk som får mennesker til å danse.

Urfolk er grupper av mennesker som opprinnelig hører til i et område. For å gjøre det kort, kan vi si den gamle og opprinnelige befolkningen. I langt tid har musikk vært en måte å kommunisere observasjoner og erfaringer. Den samiske joiken er et godt eksempel på musikk som har videreført eldre generasjoners kunnskap og lærdom. Musikken henter forfedrenes verden fram i dagen, og viderefører både ritualer og historier.

Throat singing

Inuittene har sin opprinnelse fra Mongolia, og er et folk som er bosatt i de arktiske regionene på Grønland, i Alaska og Canada. Levesettet deres er tilpasset et tøft klima og kunnskap og evner om å legge feller og drive jakt var nødvendig for å overleve. Inuittene er kjent for sin særegne måte å synge gjennom halsen på, Katajjaq. Denne formen for sang utføres av to kvinner som står mot hverandre og synger i duett. De skaper en harmoni som føles hypnotisk ved å benytte halsen og dyp pust.

Opprinnelig var dette utført som en slags lek, hvor den som først gikk tom for pust eller begynte å le, hadde tapt. Spesielt i Canada har Katajjaq økt i popularitet de siste årene, og flere artister har samarbeidet med kjente vokalister hvor Katajjaq er innslag i poplåter. Prince Charles og hans kone Camilla skapte furore da de begynte å fnise og le under en framføring av Katajjaq, og for inuittene føltes det som en hån mot deres kultur.

Instrumenter

Instrumenter

Instrumenter

I Australia har også musikk en særskilt betydning for aboriginene. Aboriginer er urbefolkningen i Australia, som opprinnelig bodde i små samfunn og overlevde gjennom jakt og å samle frukt, bær og planter. Seremoniene deres, som også kalles for Corroborees hadde musikk som et viktig element. Stammens historie fortelles gjennom sangen, og hver stamme hadde en egen ”sangmann”, som var ansvarlig for å komponere sanger basert på hverdagslivet i stammen.

Selv utviklet de tre instrumenter. Det ene kalles for Didjeridu, og du har sikkert sett mange bilder av aboriginer som spiller på dette blåseinstrumentet. Det er et langt og hult rør av tre, og gjennom å bruke leppene kan man skape ulike klanger og lyder. Didjeriduen fremkaller drømmetidens magi og mysterier. Drømmetiden er den hellige verden, og urbefolkningens måte å forstå skapelsen av verden på.

Musikk har også hatt stor betydning for samene og spesielt joik. Joiken uttrykker ofte forhold mennesker imellom, eller mellom mennesker og naturen. Man kan for eksempel joike en avdød venn, og ofte kan slike joiker være svært rørende. Det er en ære å bli tilegnet en joik.

Related Post

Elton JohnElton John

Rytmer, sang og musikk fasinerer de fleste av oss. Type musikk man velger er jo selvfølgelig avhengig av smak og behag, men de fleste av oss har et eller annet