Huskeliste til festivaler

Enten du har mye erfaring med festivaler eller lite, kan denne listen være til god hjelp. Jeg har sett nærmere på hva festivalene selv anbefaler, spurt andre festivalentusiaster og ikke minst, egen erfaring! Jeg har vel gjort de fleste dumme tingene i boka, og lært på den harde måten. Slik som den gangen jeg måtte tilbringe to dager i en gjørmete, skitten bukse fordi jeg hadde glemt å ta med klær. Det var jo meldt strålende sol, men det værvarselet slo ikke til gitt.

Så lær av mine feil, jeg hadde gjørme på unevnelige steder i flere dager etter; ha med deg skift og planlegg godt. Her er flere tips.

Huskeliste til festivaler

Vanntette oppbevaringsposer

Før i tiden så holde det med en bærepose, fylt med et skift. I dag er det utrolig mye annet som trengs å beskyttes mot fuktighet. Elektronikk om nettbrett og smarttelefoner må ligge tørt. Jeg kan garantere deg at du ikke får spilt på King.com, eller Pokerstarscasino.com med bare vanlig beskyttelsesetui. Her må det sterkere saker til.

Den rimeligste varianten er en zip-lock pose fra nærbutikken. Du får også kjøpt spesial poser, laget for ekstremt vær. Dette kan være verdt å investere i hvis du skal på flere forskjellige festivaler.

Slike poser passer også utmerket for å oppbevare medisiner, ID, festivalbilletter eller annet som må være tørt. Husk at vann kommer inn alle steder og det skal bare et øyeblikks uoppmerksomhet til så har vannet ødelagt dingsen..

Et godt sted å hvile

De rimeligste og mest vanlige overnattingsstedene finner du på selve festival området. Her kan du slå opp telt, ha med et solid liggeunderlag og en god sovepose. Det finnes svært mange forskjellige typer underlag, men husk at du gjerne må bære med deg utstyret. Så det kan ikke være for tungt. Samtidig, sliter du med dårlig rygg eller annet, kan det være lurt å investere i noe om vil gi deg en god natt søvn.

Teltet bør ha en bunn for å hindre vannet å sige inn. Har du muligheten, bør teltet ha to deler. I gangen, altså den ytterste delen, kan du sette sko og henge opp våte klær. Da slipper du å få skitt og vann inn i den delen hvor du skal sove.

Du bør alltid ha med deg en tykk genser, eller noe som kan holde deg varm. Slike klær kan også brukes som puter, så du slipper å ha med en egen pute. Men igjen, hvis du trenger en god pute for å sove godt, kan det være lurt å ta en med.

Et godt sted å hvile

En bag med flere lommer

Mange velger en stor, romslig bag å pakke i. Ulempen med dette er at du må rote igjennom alt for å finne det du skal. Det er nesten garantert at det du trenger ligger nederst. Så velg heller en bag som har flere rom, eller at du bruker handleposer eller lignende for å sortere tingene.

Klærne tar mest plass selvsagt. Så bør du ha en pose/oppbevaring for toalettsaker og ikke minst førstehjelpsutstyr. Det er gjerne legetelt eller noen fra Røde Kors tilstede, men det er lurt å ha med plaster, hodepinetabletter, en liten bandasje og annet. Videre må du ha med nødlader og lommelykt.

Nyttige småting

Vi har snakket mye om de store tingene, men du må også få med deg de essensielle småtingene:

  • Solkrem og regnponcho. Ikke ta med paraply.
  • Våtservietter
  • Toalettpapir, papir lommetørklær. (Det er ikke uvanlig at det går tomt for slikt).
  • Tørrshampo for de dagene dusjkøen er for lang.
  • Ørepropper, selv om du liker musikken kan en bli for høy.
  • Tannkrem og tannbørste
  • Shampo
  • Håndklær

Betalingsløsninger

Før var det viktig å ha med seg kontanter på festivaler. Det var sjelden kost å finne en bankterminal. I dag har de fleste en mulighet for å betale med kort og betalingsløsninger som Vipps er svært vanlig. Så du behøver ikke å tenke på å ta med deg annet enn kortet ditt og mobil. De fleste festivalene oppgir hvilke betalingsmetoder som er tilgjengelig så du kan være forberedt.

Du må selvsagt ha med deg legitimasjon.

Hva med hotell?

Å ligge i telt er helt greit, men mange av oss er vant til en høyere standard. Vi er vant til toalett i nærheten, dusj og gode senger. Noen festivaler varer bare i en og en halv dag, mens andre varer i flere dager. Det kan være verdt å leie seg inn på hotell eller motell hvis du har råd. Da får du god søvn, kan dusje hver kveld og har kanskje Wi-Fi inkludert.

Moderne festivaler prøver å tilrettelegge for at besøkende kan bo på overnattingsteder i nærheten ved å tilby transport til og fra overnattingsteder i nærheten. På denne måten slipper man å måtte betale for taxi. Selv i de få tilfellene hvor det ikke er organisert transport, er det ofte flere som bor på samme overnattingsted, så man kan dele en taxi.